rhy.fi
Tiedotteet

Villieläinnäytteiden lähettäminen Ruokavirastoon muuttui, Matkahuoltoa ei voi käyttää

Luonnonvaraisten eläinten näytteet Ruokavirastoon tulee lähettää postitse tai kuljetuspalvelun avulla tai toimittaa muulla tavoin. Muutos johtuu siitä, että Matkahuolto lopetti aiemmin käytössä olleet eläinperäisten näytteiden kuljetukset 4.9.2023.

Ruokaviraston tiedote muutoksesta

 

Postin pikalähetykset (express-paketti ja pikanäytevastauslähetys) korvaavat osan aikaisemmin käytetyistä Matkahuollon kuljetustavoista. Eläinperäiset näytteet, kuten elinnäytteet ja eläinten osat, voi jatkossa toimittaa Postin kautta. Postin kautta ei voi lähettää kokonaisia eläimiä. Paketin enimmäispaino on 35 kg, lukuun ottamatta pikanäytevastauslähetyksiä, joiden enimmäispaino on 2 kg.

 

Kokonaiset eläimet voi toimittaa Ruokaviraston toimipaikkoihin ja näytekylmiöihin itse tai kuljetuksen voi tilata kaupalliselta kuljetusyhtiöltä. Kokonaisten luonnonvaraisten eläinten lähetyksestä Ruokavirastoon tulee aina sopia ennen lähetystä, puhelin 029 520 4181.

 

Ruokavirasto maksaa kuljetuskustannukset erikseen sovittujen tautiseurantanäytteiden sekä virkaeläinlääkärin kautta lähetettyjen eläintautiepäilynäytteiden osalta.

Ruokaviraston erilaisissa näytteenotto-ohjeissa näkyy siirtymäaikana myös vanhoja ohjeita Matkahuollon käyttämisestä, mutta niitä ei pidä noudattaa 4.9.2023 jälkeen. Ruokavirasto selvittää aktiivisesti uusia näytteiden toimitustapoja. Mahdollisista ohjeistusten muutoksista tullaan tiedottamaan loppuvuoden aikana.

Tarkemmat ohjeet luonnonvaraisten eläinten näytteistä: https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/naytteenotto-ohjeet/villielaimet/  

Luonnonvaraisten villisikojen näytteiden lähettämisestä on erityiset ohjeet:

https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/naytteenotto-ohjeet/villisika/




Jos metsästät kettuja tai supikoiria, lähetä saaliiksi saamiasi eläimiä Ruokavirastoon! Pienpetoja tarvitaan myyräekinokokkiloisen vuosittaiseen seurantaan.

 Myyräekinokokki (Echinococcus multilocularis) on kettujen ja muiden koiraeläinten loinen, joka voi tarttua ihmiseenkin. Myyräekinokokkia ei ole toistaiseksi todettu Suomessa, mutta muun muassa Ruotsissa ja Virossa sitä tiedetään esiintyvän. Ruokavirasto toivoo näytteeksi erityisesti kokonaisia kettuja, mutta myös supikoirat sopivat näytteeksi. Ruhoista tehdään tarpeen mukaan myös muita eläintautitutkimuksia. Kuolleena löytyneistä ja sairaista eläimistä pyritään selvittämään sairauden tai kuoleman syy.

Millaisia näytteitä?

Näytteeksi soveltuvat metsästetyt, mutta myös kuolleena löytyneet kokonaiset pienpedot, jos ne eivät ole liian pilaantuneita. Sairaalta vaikuttaneet ja poikkeuksellisesti käyttäytyneet eläimetkin ovat mielenkiintoista tutkimusmateriaalia.
Normaaliturkkiset eläimet voi nylkeä ennen lähetystä. Ota huomioon, että ekinokokin varalta tutkitaan eläimen suolen sisältöä, joten tutkittavan eläimen suoliston tulee olla mahdollisimman ehjä.

Pakkaaminen ja lähettäminen Näytteiden annetaan jäähtyä pilaantumisen estämiseksi (mieluiten +1 - +5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta niitä ei kannata pakastaa, ellei säilytysaika veny pitkäksi.
Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Nyljetty eläin pannaan sellaisenaan muovipusseihin. Paperikäärö pakataan ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Täyteaineeksi laitetaan lisää paperia. Laatikko teipataan kiinni. Pussiin voi laittaa kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi.

Pakettiin liitetään lähete, joka on saatavilla Ruokaviraston internetsivuilla (www.ruokavirasto.fi > Tietoa meistä > Asiointi > Oppaat ja lomakkeet > Laboratoriotutkimukset > Eläintautitutkimukset > Luonnonvaraiset eläimet, Pienpetojen tautiseuranta).

Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään eläinlaji, pyyntipäivä ja pyyntipaikka (kunta, riistanhoitoyhdistys, kylä (tms. tarkennus) ja koordinaatit). Myös pyyntitapa on syytä ilmoittaa (esim. loukku, luolakoira, haaskapyynti). Muista ilmoittaa, jos eläin oli sairas, käyttäytynyt oudosti, tai se löydettiin kuolleena. Lähettäjä saa muutaman kuukauden kuluessa postissa kirjallisen tutkimusvastauksen.


Palkkio Ruokavirasto maksaa näytteitä lähettäneille palkkiona 15 €/eläin. Palkkio maksetaan Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Hämeen ja Pohjois-Hämeen riistakeskusalueilta lähetetyistä ketuista ja supikoirista.
Tutustu rhy.fi
Tämä sivusto on osa rhy.fi -palvelua
Ylös