rhy.fi
Tiedotteet

Jos metsästät kettuja tai supikoiria, lähetä saaliiksi saamiasi eläimiä Ruokavirastoon! Pienpetoja tarvitaan myyräekinokokkiloisen vuosittaiseen seurantaan.

 Myyräekinokokki (Echinococcus multilocularis) on kettujen ja muiden koiraeläinten loinen, joka voi tarttua ihmiseenkin. Myyräekinokokkia ei ole toistaiseksi todettu Suomessa, mutta muun muassa Ruotsissa ja Virossa sitä tiedetään esiintyvän. Ruokavirasto toivoo näytteeksi erityisesti kokonaisia kettuja, mutta myös supikoirat sopivat näytteeksi. Ruhoista tehdään tarpeen mukaan myös muita eläintautitutkimuksia. Kuolleena löytyneistä ja sairaista eläimistä pyritään selvittämään sairauden tai kuoleman syy.

Millaisia näytteitä?

Näytteeksi soveltuvat metsästetyt, mutta myös kuolleena löytyneet kokonaiset pienpedot, jos ne eivät ole liian pilaantuneita. Sairaalta vaikuttaneet ja poikkeuksellisesti käyttäytyneet eläimetkin ovat mielenkiintoista tutkimusmateriaalia.
Normaaliturkkiset eläimet voi nylkeä ennen lähetystä. Ota huomioon, että ekinokokin varalta tutkitaan eläimen suolen sisältöä, joten tutkittavan eläimen suoliston tulee olla mahdollisimman ehjä.

Pakkaaminen ja lähettäminen Näytteiden annetaan jäähtyä pilaantumisen estämiseksi (mieluiten +1 - +5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta niitä ei kannata pakastaa, ellei säilytysaika veny pitkäksi.
Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Nyljetty eläin pannaan sellaisenaan muovipusseihin. Paperikäärö pakataan ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Täyteaineeksi laitetaan lisää paperia. Laatikko teipataan kiinni. Pussiin voi laittaa kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi.

Pakettiin liitetään lähete, joka on saatavilla Ruokaviraston internetsivuilla (www.ruokavirasto.fi > Tietoa meistä > Asiointi > Oppaat ja lomakkeet > Laboratoriotutkimukset > Eläintautitutkimukset > Luonnonvaraiset eläimet, Pienpetojen tautiseuranta).

Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään eläinlaji, pyyntipäivä ja pyyntipaikka (kunta, riistanhoitoyhdistys, kylä (tms. tarkennus) ja koordinaatit). Myös pyyntitapa on syytä ilmoittaa (esim. loukku, luolakoira, haaskapyynti). Muista ilmoittaa, jos eläin oli sairas, käyttäytynyt oudosti, tai se löydettiin kuolleena. Lähettäjä saa muutaman kuukauden kuluessa postissa kirjallisen tutkimusvastauksen.

Ruhot toimitetaan Ruokavirastoon, Ouluun Matkahuollon Pikapakettina. Ruokavirasto maksaa Matkahuollon lähetyskulut. Tutkimukset ovat aina maksuttomia.

Osoite: Ruokavirasto Oulu, Matkahuolto Oulu (asiakasnumero 6100752) Kirjoita vielä paketin päälle ”eläinperäinen näyte – vapautettu”. 

Palkkio Ruokavirasto maksaa näytteitä lähettäneille palkkiona 15 €/eläin. Palkkio maksetaan Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Hämeen ja Pohjois-Hämeen riistakeskusalueilta lähetetyistä ketuista ja supikoirista.
Tämä sivusto on osa rhy.fi -palvelua